Vanliga Frågor & Svar

Vad innehåller risifrutti?

Risifrutti innehåller en krämig risgröt med tillhörande fruktsås innehållande varierande ingredienser beroende på smakvariant. Hur många procent bär/frukt vi har i produkten står i ingrediensförteckningen. 

Risgröten är gjord på svensk mjölk och grädde och tillverkas i Örebro. För att Risifrutti ska få den krämiga konsistensen tillsätter vi Karragenan som är ett förtjockningsmedel gjort av torkade rödalger. 

Den milda vaniljsmaken i risbasen kommer från naturlig aromer, bl.a. vanillin.

I frukt- eller bärsåsen tillsätts, förutom frukt eller bär, socker, pektin och citronsyra. Det gör vi för att produkten ska få rätt konsistens samt vara hållbar och inte få påväxt av tillexempel mögelsvamp. 

I samtliga av Risifruttis smakvarianter tillsätts socker för att produkten ska få en god, söt smak. Risifrutti Original innehåller i ca 12g socker/100g (beroende på variant) varav 8g är tillsatt socker. Ni kan läsa mer om hur vi ser på socker i länken nedan. 

Så här tänker vi om socker >>

Varför innehåller Risifrutti socker?

Risifrutti innehåller socker för att lyfta fram smakerna från tex vanilj och bär. Men Risifrutti skall inte innehålla mer socker än vad den goda smaken kräver. Dessutom har vi en målsättning att ständigt utmana och hitta nya väger för att få ner sockerhalten i produkten. Vi är medvetna om problematiken med socker.  Därför arbetar vi aktivt för att medverka till konsumenters hälsa och välbefinnande.

 

Hur många sockerbitar innehåller Risifrutti?

Om vi ska prata om socker i sockerbitar kan vi säga att Risifrutti innehåller totalt 5 ½ sockerbitar per bägare. 2 sockerbitar av totalt 5 ½ kommer från naturligt förekommande sockerarter, från tex mjölken, frukten & bären. Vi tillsätter alltså 3 ½ “sockerbitar” i en Risifrutti.

Vårt mål är att skapa hälsosamma mellanmål med smak och förenkling i fokus. Vi jobbar kontinuerligt med att förbättra våra produkter. Därför kommer vi på sikt att sänka det tillsatta sockret i Risifrutti. Redan under 2017 kommer vi att sänka det tillsatta sockret med ca 14%.

Vårt mål är att vi, vid år 2020, ska ha sänkt det tillsatta sockret med 25%

Är Risifrutti Glutenfritt?

Ja, Risifrutti innehåller inget gluten. Däremot innehåller Mannafrutti gluten. 

Var tillverkas Risifrutti? 

Risifruttis risbas tillverkas i Örebro. Frukt & bärsåsen görs i Kumla. 

Hur länge håller sig en Risifrutti i rumstemperatur?

Risifrutti är en kylvara och bör förvaras i max 8 graders temperatur.

Vad är förpackningen tillverkad av?

Oblatet är tillverkat av Aluminium och PET, bägaren är tillverkad av PS. PS = Polystyren (En sorts plast helt enkelt)

PET = Polyetenereftalat (En annan sorts plast helt enkelt)

Hur återvinner man förpackningen till Risifrutti?

Bägaren återvinns som plast, locket som metall. 

Kommer det en vegansk Risifrutti?

Vi arbetar på det, förhoppningsvis kommer det i slutet av 2018.

Kan ni göra Risifrutti med mindre socker?

Vi kommer under 2017 att minska det tillsatta sockret i Risifrutti med 12,5% men vi tittar även på att lansera en variant utan tillsatt socker. 

Kommer det en ekologisk Risifrutti?

Ja, förhoppningsvis under 2018.